Home / ΑΓΩΝΕΣ / Συνέντευξη με μέλος της αυτοοργανωμένης δομής Πλατάνου έξω από το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια Λέσβου
DSC_0271-768x512

Συνέντευξη με μέλος της αυτοοργανωμένης δομής Πλατάνου έξω από το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια Λέσβου

Ακολουθεί μια σύντομη συνέντευξη που πήραμε από μέλος της αυτοοργανωμένης δομής Πλατάνου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης [24/3/16] στους έγκλειστους μετανάστες στη Μόρια Λέσβου.

Ερώτηση: Πόσοι μετανάστες βρίσκονται εδώ στο κέντρο κράτησης της Μόρια;

Απάντηση: Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι γύρω στα 900-1.000 άτομα, κάπου εκεί. Περίπου 250 εξ αυτών είναι Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή τα χαρτιά τους ήταν πλαστά. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως Σύριοι που ήρθανε τις τελευταίες μέρες.

Ερώτηση: Για ποια ζητήματα διαμαρτύρονται οι κρατούμενοι μετανάστες;

Απάντηση: Αρχικά, αυτή τη στιγμή οι 250 με τα πλαστά χαρτιά βρίσκονται υπό καθεστώς σύλληψης και λογικά θα απελαθούν άμεσα. Δεύτερον, τις τελευταίες 2-3 μέρες το κέντρο καταγραφής έχει μετατραπεί σε κέντρο κράτησης κι έχουν αποχωρήσει όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι μετανάστριες καταγγέλουν ότι δεν έχουν ούτε γάλα για να δώσουν στα παιδιά τους, είναι τραγικές οι συνθήκες. Γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή όλοι τους είτε θα απελαθούν άμεσα είτε θα μεταφερθούν σε κάποιο άλλο κέντρο κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ερώτηση: Αυτό είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία; Όσοι δεν προέρχονται από τη Συρία πρέπει να απελαθούν άμεσα;

Απάντηση: Ναι, ακριβώς έτσι. Όλοι τους, Σύριοι και μη, ζητάνε να αφεθούνελεύθεροι και να τους δωθεί το χαρτί εξάμηνης παραμονής στη χώρα που δινόταν μέχρι τώρα, κι αφετέρου να τους δωθεί η ευκαιρία να μπορέσουν να μετακινηθούν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερώτηση: Αυτή τη διαμαρτυρία ποιος την οργάνωσε σήμερα;

Απάντηση: Οι διάφορες οργανώσεις και κόσμος που δραστηριοποιούνται στο νησί της Μυτιλήνης, που στέκονται αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους στηρίζουν. Από αυτοοργανωμένες δομές μέχρι ΜΚΟ.

Ερώτηση: Εσύ είσαι στην αυτοοργανωμένη δομή του Πλατάνου. Ως Πλάτανος έχετε κάποια επικοινωνία με τους μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στο κέντρο κράτησης της Μόριας;

Απάντηση: Γενικότερα όχι, επειδή βρίσκονται υπό κράτηση και τους παίρνουν τα κινητά τηλέφωνα. Δεν τους επιτρέπεται καμία επαφή, ούτε καν με δικηγόρους. Πριν από λίγο μπορέσαμε και μιλήσαμε καθώς τώρα [κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης] βρισκόμαστε αντίκρυ τους στα σύρματα που περιφράσσουν το κέντρο κράτησης και μας είπαν τα όσα προανέφερα. Ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα παραμείνουν έγκλειστοι, είναι όλα γενικά πολύ αβέβαια γι’ αυτούς καθώς είναι μόλις οι πρώτες μέρες εφαρμογής της συμφωνίας. Προχτές τους είχανε τρεις ώρες στο λιμάνι να περιμένουν μέχρι να τους μεταφέρουν στο κέντρο κράτησης, μεταξύ τους διάφοροι βρεγμένοι που μόλις είχαν βγει από τη θάλασσα, χωρίς να τους βοηθήσουν σε τίποτα. Γενικά, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ερώτηση: Εσύ βρίσκεσαι τώρα στην Μυτιλήνη περίπου 4 μήνες στη δομή του Πλατάνου και στηρίζεις την έλευση των μεταναστών. Έχοντας μια γενικότερη εικόνα των πραγμάτων, πως βλέπεις ότι κινούνται οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα στο νησί σε σύγκριση με παλαιότερα, ύστερα από την ενίσχυση των περιπολιών από το ΝΑΤΟ και την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου;

Απάντηση: Γενικά, έγινε μια μεγάλη μείωση των ροών από τις αρχές του Δεκεμβρίου πριν από τη συμφωνία, όταν άρχισε το τουρκικό κράτος να περιπολεί περισσότερο αυστηρά τις ακτές. Μετά, οι ροές μετακινήθηκαν προς τα νότια κι έφταναν όλες στην Μυτιλήνη, κι όχι πια βορειότερα που είναι μικρό το πέρασμα. Τώρα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μικρή μείωση των ροών, αλλά ο κόσμος που ήταν να έρθει να έρχεται.Οι Σύριοι έχουν μειωθεί επειδή περιμένουν το πρόγραμμα μετεγκατάστης στην Ευρώπη απ’ ευθείας από τη Τουρκία. Όσοι δεν έχουν ελπίδες για μετεγκατάστη, δηλαδή Αφγανοί, Πακιστανοί κλπ, έρχονται με κάθε τρόπο. Προσπαθούν, και θα συνεχίσουν να έρχονται, και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους.

Ερώτηση: Οι ροές μεταναστών με πλοία από τη Μητυλίνη προς τον Πειραιά συνεχίζονται κανονικά ή εχουν σταματήσει;

Απάντηση: Γενικά, διάφορους τους πάνε προς τηνΚαβάλα για να τους μεταγάγουν στο κέντρο κράτησης Θεσσαλονίκης, επειδή εκεί είναι το μόνο μέρος που μπορούνε οι Πακιστανοί κι οι λοιπές εθνικότητες να κάνουν αίτηση ασύλου, δεν τους αφήνουν να κάνουν αιτήσεις εδώ. Υπάρχουν κι άλλοι που πάνε κανονικά στον Πειραιά, όμως πλέον υπό καθεστώς κράτησης. Κάποιοι Πακιστανοί μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης Κορίνθου, και κάποιους τους διασκορπίζουν σε όλη την Ελλάδα.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι βασικές εθνικότητες όσων έρχονται τώρα στο νησί;

Απάντηση: Έρχεται κόσμος από την βόρεια Αφρική, κυρίως Μαροκινοί κι Αλγερινοί, όλοι μαζί με βάρκες από τη Τουρκία, όπως κι οι μετανάστες από την Μέση Ανατολή.

Ερώτηση: Το ΝΑΤΟ κι η Frontex ενισχύουν την απώθηση των ροών;

Απάντηση: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι υποστηρικτός της Frontex, δηλαδή παρακολουθεί τη θάλασσα με τα συστήματα που έχει, εντοπίζει τις βάρκες και στέλνει σήμα στη Frontex να πάει να κάνει είτε επαναπροώθηση στη Τουρκία αν η βάρκα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είτε να τους συλλάβει αν βρίσκεται στα ελληνικά.

Ερώτηση: Άρα θεωρείς ότι η μεταναστευτική πολιτική του κράτους, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, στοχεύει στην μείωση των ροών με κάθε τρόπο, με απέλαση όσων δεν προέρχονται από τη Συρία, και διάχυση των μεταναστών στον ελλαδικό χώρο στα επί μέρους κέντρα κράτησης;

Απάντηση: Ναι, έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τη νέα συμφωνία. Κι αυτό δεν ξεκίνησε από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η συμφωνία. Ήδη από τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει ξεκάθαρα ο περιορισμός της μετανάστευσης με κάθε μέσο.

Ερώτηση: Ως Πλάτανος τι σκοπεύεται να κάνετε από εδώ και πέρα;

Απάντηση: Θέλουμε να παραμείνουμε στο νησί, ειδικά τώρα που αποχωρούν όλοι, γιατί οι ΜΚΟ εκδιώχθηκαν από την Μόρια και τις γύρω περιοχές. Εμείς θα μείνουμε για όσο χρειάζεται, παραμένουμε αλληλέγγυοι στους μετανάστες και θα εκφέρουμε πολιτικό λόγο για όλα αυτά που συμβαίνουν.

DSC_0267

Για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σήμερα, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κέντρο κράτησης μεταναστών της Μόριας Λέσβου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους μετανάστες. Μέχρι πρότινος, εκεί λειτουργούσε κέντρο καταγραφής προσφύγων [hot spot], το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε κλειστού τύπου κέντρο κράτησης μεταναστών ως επακόλουθο της σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής του συμπλέγματος Ελλάδας-ΕΕ-NATO-Τουρκίας. Στο κέντρο κράτησης αυτή τη στιγμή βρίσκονται έγκλειστοι περίπου χίλιοι μετάναστες διάφορων εθνικοτήτων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 120 αλληλέγγυοι, κι υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία με 3 κλούβες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Η συγκέντρωση δέχθηκε επιθεση από τα ΜΑΤ και προσήχθει ένας εκ των αλληλέγγυων, με τα ΜΑΤ να τον απαγάγουν μέσα από το πλήθος. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι έγκλειστοι μετανάστες φωνάζαν συνθήματα ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους κι ελεύθερη πρόσβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε παρακάτω, οι μετανάστες βρίσκονται έγκλειστοι εντός του κέντρου κράτησης κι οι αλληλέγγυοι απ’ έξω. Η επικοινωνία μεταξύ μεταναστών κι αλληλέγγυων ήταν μικρή, καθώς οι μπάτσοι δεν άφησαν τους αλληλέγγυους να συνομιλήσουν με τους μετανάστες. Η μόνη επικοινωνία μαζί τους έγινε ανάμεσα από τα σύρματα του κέντρου κράτησης. Οι αλληλέγγυοι ήταν εθελοντές σε ΜΚΟ (εκείνοι που στις φωτογράφιες φαίνονται να φοράνε συμβολικά τα σωσίβια γιλέκα), σύντροφοι απ’ το εξωτερικό που λειτουργούν τη δομή No Border Kitchen και διάφοροι σύντροφοι κι αλληλέγγυοι από την Ελλάδα (οι περισσότεροι από την αυτοδιαχειριζόμενη δομή Πλάτανος και το ΠΙΚΠΑ). Την διαδήλωση κάλυπταν δημοσιογράφοι κι ανταποκριτές από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η δομή No Border Kitchen αρχικά λειτουργούσε ως συλλογική κουζίνα για τη σίτιση των μεταναστών, αλλά πλέον έχει στήσει χώρο για τη διαμονή μεταναστών στο λιμάνι, όπου τώρα διαμένουν περίπου 200 μετανάστες που δεν έχουν μεταφερθεί στην Μόρια. Παράλληλα, η αστυνομία απειλεί ότι θα εκκενώσει τον χώρο. Η δομή Πλάτανος βρίσκεται στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, κι αποτελεί μια πολυεθνική σύμπραξη αλληλέγγυων για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα, την υποδοχή και την υποστηρίξη τους κατά τις πρώτες στιγμές της άφιξης τους.

DSC_0252

DSC_0276
DSC_0281